Πληροφορίες

Ο Νομός Ρεθύμνης βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Κρήτης, ανάμεσα στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου. Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος και νότια από το Λιβυκό πέλαγος, σχηματίζοντας και στις δύο περιπτώσεις πλούσια ακτογραμμή με αρκετές παραλίες. Το έδαφος του νομού είναι κυρίως ορεινό με λιγοστά πεδινά εδάφη, που περιορίζονται στα βόρεια και νότια παράλια. Στο ανατολικό μέρος του νομού δεσπόζει το όρος Ίδη, γνωστότερο ως Ψηλορείτης, η κορυφή του οποίου αγγίζει τα 2458 μ. Οι πλαγιές του Ψηλορείτη είναι πλούσιες σε νερά με πολλούς ποταμούς να ξεκινούν από εκεί, σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ο Γεροπόταμος, που, αφού διαρρεύσει με τους παραποτάμους του σχεδόν όλο το ανατολικό τμήμα του νομού, εκβάλει στον Κρητικό Πέλαγος.

Αν και, όπως αναφέραμε, οι πεδιάδες του νομού είναι μικρής έκτασης, η γεωργία αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής οικονομίας και αφορά κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια. Οι ελαιώνες της περιοχής μάλιστα θεωρούνται από τους πλέον εκτεταμένους και αποδοτικούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Αξιόλογη παρουσία στην οικονομία του νομού έχει και ο κλάδος της αλιείας, που ασκείται και στις δύο ακτογραμμές, ενώ λιγότερο ανεπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία. Ο τουρισμός, όπως και σε ολόκληρο το νησί, αποτελεί τον κύριο πλουτοπαραγωγικό τομέα του νομού, καθώς εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Η περιοχή διαθέτει άλλωστε πολλά αξιοθέατα, υπέροχες παραλίες, παραδοσιακά χωριά, μουσεία, σημαντικά μοναστήρια, ενώ αξίολογη είναι η τουριστική υποδομή.

Πρωτεύουσα του νομού, εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο του, είναι η πόλη του Ρεθύμνου. Κτισμένη δίπλα σε μια πλατιά αμμουδιά της βόρειας ακτής, με ένα γραφικό ενετικό λιμάνι, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των υπηρεσιών. Στην ίδια θέση με την σημερινή πόλη άκμασε η αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία, και η ιστορία του τόπου είναι συνεχής με λαμπρότερη περίοδο εκείνη τη Ενετοκρατίας, που έχει κληροδοτήσει αρκετά μνημεία. Στην ενδοχώρα του νομού, στα ορεινά χωριά, διατηρείται η μοναδική παράδοση της περιοχής, με τη χαρακτηριστική μουσική, τις μαντινάδες, την χαρακτηριστική ντοπιολαλιά. Πιο χαρακτηριστικό χωριό είναι τα Ανώγεια, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, όπου συναντάει κανείς φιλόξενους κατοίκους, περήφανους για τον τόπο τους, αρκετοί από τους οποίους φορούν παραδοσιακές φορεσιές. Πιείτε μια τσικουδιά και χαρείτε το υπέροχο αυθεντικό τοπίο πριν κατηφορίσετε προς κάποια από τις παραλίες.